veelgestelde vragen

What (not) to wear?

Eerste en ab-so-luut allerbelangrijkste vereiste is dat je je goed voelt in wat je draagt! Blijf dicht bij jezelf, dat staat sowieso het mooist.

Maar omdat ik deze vraag best vaak krijg, geef ik graag enkele weetjes of tips mee:

Warme kleuren of aardetinten doen het altijd goed op de foto. Maar als je eerder van de koelere of donkere blauwtinten bent, kan dat zeker ook, net zoals bijvoorbeeld zachte pastelkleurtjes. Kies bij voorkeur vooral neutraal en tijdloos. Dat zorgt voor rust op de foto, waardoor de aandacht ten volle naar de mensen in beeld gaat.
Om dezelfde reden vermijd je best erg drukke prints en opvallende opschriften of logo's op je kleding.
Van die heel fijne ruitjespatronen (denk kostuumstof) kunnen ook zorgen voor een storend soort “dansend” patroon op het beeld, het zogenaamde moiré-effect.
In bepaalde mate kan dit wel weggewerkt worden in de nabewerking, maar liever voorkomen dan genezen...

Bij het kiezen van de kleur(en), kan je ook eens kijken naar de kleur van je ogen. Als de kleur van je kleding daar goed mee samengaat, zal dit je blik versterken.


Als je met meerdere personen op de foto gaat, staat het mooi dat de kleuren van jullie kleding wat op elkaar afgestemd zijn.
Kies samen bijvoorbeeld één basistint die in ieders kleding ergens terugkomt.

Schoenen waar je een stuk mee op onverharde wegen door bos, weide, zand,… kan stappen, zijn geen overbodige luxe.
Bij mooi weer durf ik ook vragen om op blote voeten te poseren, zeker ook bij kindjes.

In de wat koudere periodes verkies ik eerder de trui op de foto boven een dikke jas. Handig zijn dan een extra isolerend laagje onderaan en/of een sjaal en eventueel een jas die makkelijk aan en uit kan. Als het echt wintert, kan een fotoshoot ingeduffeld in jas, sjaal en muts dan weer net zijn charme hebben.

Sommige mensen plannen tijdens de shoot al eens een extra kledingwissel.
Dat kan ik alleen maar toejuichen en meegeven als leuke tip; dit zorgt voor extra variatie in de fotoreeks.

En tot slot nog een belangrijke tip voor de heren: Geef je smartphone, sleutelbos en andere zaken uit je broekzakken in bewaring bij mij of iemand anders of beter nog: laat gewoon zo veel mogelijk thuis. :-)


Krijgen we alle foto's die je maakte?

Nee, niet allemaal…
Ik werk met RAW-bestanden, dat zijn digitale negatieven die altijd nog “ontwikkeling” op de computer vragen.
Als ik de foto’s inlees, bekijk ik ze zorgvuldig stuk voor stuk en maak ik een heel weloverwogen selectie die ik vervolgens voor jullie bewerk tot jpeg-bestanden. Bij mijn selectie hou ik rekening met een heel aantal criteria: hoe iedereen op de foto staat, de blik(ken), de interactie, de compositie en dynamiek, de achtergrond, hoe het licht valt, de afwisseling,… Soms kan een bepaalde ‘startpose’ leiden tot een veel betere volgende pose, waardoor ik de eerste foto laat voor wat hij is en de betere versie voor jullie ga bewerken.
Zo krijgen jullie als eindresultaat een ruime selectie van de allerbeste beelden die jullie verhaal op zijn mooist vertellen.
Om een idee te geven van het aantal foto's dat je mag verwachten, hanteer ik de volgende minima: Voor een portretshoot mag je rekenen op een minimum van ongeveer 20 foto's per uur. Voor een (huwelijks)reportage op ongeveer 20 tot 40 foto's per uur. Dit zijn slechts richtgetallen en deze zijn dus niet bindend; afwijkingen hierop zijn altijd mogelijk in functie van het beste eindresultaat.

Hoe lang moeten we wachten op de afgewerkte fotoreeks?

Uit alle genomen foto's wordt door mij een weloverwogen, uitgebreide selectie gemaakt. Het precieze aantal kan niet op voorhand worden vastgelegd. Dit hangt af van variabelen, zoals de duur van de fotoreportage. Iedere foto wordt vervolgens nog apart digitaal geoptimaliseerd. De levertermijn van de fotoreeks is hiervan afhankelijk, alsook van de drukte van het moment. Reken voor een gewone fotoshoot op ongeveer 2 tot 3 weken. Voor een uitgebreide (huwelijks)reportage op ongeveer 4 tot 6 weken. Kwaliteit primeert hierbij boven snelheid. Heb je de foto's voor een bepaalde gelegenheid nodig? Laat dit dan zeker bij de boeking weten.


Wanneer plannen we de fotoshoot?

Bij een fotoshoot buiten zijn we afhankelijk van het zonlicht. Als de zon schijnt, is het licht voor foto's op zijn mooist aan het begin of einde van de dag.
Dan heb je ook het zogenaamde ‘gouden uurtje’ wanneer de zon bijna onder gaat, met warm en zacht licht, wat erg mooi en sfeervol is voor portretten.
De uren rond de middag zijn te vermijden, zeker bij felle zon. Dan heb je heel harde contrasten en schaduwen, wat de mogelijkheden wat meer beperkt. Bij bewolkt weer wordt het zonlicht gefilterd en verzacht, waardoor dit wel minder speelt.
Als je in de mogelijkheid bent om het tijdstip van jouw fotoshoot te kiezen, kan je dus best rekening houden met deze tips.

Kunnen we een communieshoot combineren met een gezinsshoot?

Een vraag die ik quasi ieder jaar krijg en zeker ook als mama begrijp; de hele familie is 'in het nieuw' voor het aankomende feest, de foto's van de communicant worden sowieso gemaakt, dus waarom dan niet meteen combineren met gezinsfoto's?
Dat kan zeker, maar ik wil wel mijn ervaring delen dat de communicanten vaak losser en meer 'op hun gemak' zijn als er maar één gezinslid bij is en ze de volle aandacht hebben tijdens de hele duur van de shoot.
Dit scheelt wel wat van gezin tot gezin. Als de andere gezinsleden zich tijdens 'de communiemomenten' met andere dingen kunnen bezighouden (of juist als grappig focuspunt willen dienen ;-)) lukt dit ook best aardig. Jullie kennen je kinderen zelf het best!
Wat wel een vaststaand feit is, is dat de taakspanning van kinderen sowieso beperkt is, hoe leuk we het poseren ook maken.
Dus een combinatie maken van beiden kan, maar dat wil ook zeggen dat de tijd en bijgevolg het aantal foto's verdeeld zullen worden over de 2 zaken.

Wat als het regent?

Buienradar is mijn beste vriend! Als het over een plaatselijke bui of lichte neerslag gaat, kunnen we er met wat creativiteit doorgaans wel omheen werken. Ook de plaats van afspraak veranderen van openlucht naar een overdekte (binnen)locatie is altijd een mogelijkheid.
Een shoot in openlucht uitstellen of verplaatsen gebeurt enkel als er veel neerslag of stormweer voorspeld wordt. Als dit het geval moest zijn, neem ik contact met je op om een alternatief moment af te spreken.